maanantai 11. joulukuuta 2017

Suomen juhlavuodesta Vamos-juhlaan

Kulunut vuosi on ollut uniikki. Itsenäinen Suomi saavutti kypsän 100 vuoden iän. Näihin vuosiin on sisältynyt valtavia yhteiskunnallisia saavutuksia, joista saamme yhä nauttia. Suomen lisäksi myös Helsingin Diakonissalaitos juhlisti 150-vuotista taipalettaan yhteiskunnasta syrjäytettyjen ihmisarvon rohkeana puolustajana.

Kun vuosi pian vaihtuu, juhlahumu rauhoittuu mutta ei onneksi lopu. Itsenäistä Suomea 91 vuotta nuorempi Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos -nuorten palvelut nimittäin starttaa 10-vuotisjuhlavuotensa. Kymmenessä vuodessa Vamos on kasvanut 100 hengen moniammatilliseksi ja valtakunnalliseksi toimijaksi, joka työskentelee vuosittain yli 2000 nuoren kanssa. Juhlaan on siis aihetta myös vuonna 2018.

Mutta mitä me Vamoksessa oikein juhlimme? Seuraavassa kuusi suurinta ilon aihettamme:

1. Välittäminen

Tämä on Vamoksen ainutlaatuisen työotteen kova – ja samalla superpehmeä – ydin. Välittäminen tarkoittaa sitä, että jokaisella nuorella ja työntekijällä on ihmisarvo, oikeus tulla nähdyksi ja arvostetuksi omana kokonaisena itsenään. Välittäminen on aitoa oman itsen ja toisten kohtaamista, myös emotionaalisella tasolla.

2. Luottamus

Luottamus voi rakentua nuoren ja työntekijän välille vain, kun sille on tilaa ja aikaa. Luottamus Vamoksessa syntyy, kun ihmiset kohtaavat aidosti ja toisiaan kunnioittaen. Se rakentuu, kun jokainen saa tuoda oman inhimillisyytensä, vajavuutensa ja vahvuutensa toisten nähtäviksi ilman pelkoa tuomitsemisesta tai naurunalaiseksi joutumisesta.

3. Toivo

Niin kauan kuin on elämää, on toivoa. Vamoksessa toivoa on aina. Toisinaan nuori ohjataan meille sillä ajatuksella, että tämä on ”viimeinen” nuoren mahdollisuus. Vamoksessa ajatellemme kuitenkin, että ei ole olemassa toivottomia tapauksia. On vain toivottomilta tuntuvia olosuhteita, joiden muuttamiseksi nuoren ja hänen verkostonsa kanssa yhdessä ponnistelemme.

4. Kasvaminen

Vamos-nuorten kasvun ja kypsymisen näkeminen on aina yhtä upeaa ja palkitsevaa. Vamoksen turvallisessa ja kannustavassa ilmapiirissä moni uskaltaa vihdoin kohdata itsensä, nähdä vahvuutensa ja myös kehittämisen paikkansa. Joskus nuoren itsetuntemuksen ja -arvostuksen kasvu on silmin nähtävää, joskus muutokset ovat pienempiä. Vamos-yhteisössä jokainen askel kohti omaksi itseksi kasvamista on syy juhlaan.

5. Terveet rajat

Omista rajoista kiinni pitäminen on jokaisen ihmisen hyvinvoinnin peruspilari. Vamokseen tulevilla nuorilla on välillä hyvinkin tiukat rajat, toisinaan taas omia rajoja ei juuri ole. Yhdessä lähdemme tarkastelemaan, mitkä asiat lisäävät nuoren hyvinvointia ja mitkä sitä nakertavat. Pelko yksin jäämisestä voi saada nuoren laiminlyömään omia henkilökohtaisia rajojaan. Vamoksessa on tilaa rakentaa rajoja ja opetella niistä kiinni pitämistä lempeän jämäkästi.

6. Mahdollisuudet

Vamoksessa ajattelemme, että menneestä tai nykyhetkestä ei voi päätellä sitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Jokainen saa valita oman elämänsuuntansa uudestaan. Uutta polkua ja uusia mahdollisuuksia on usein kuitenkin vaikeaa nähdä yksin. Jos elämässä on tapahtunut paljon ikäviä asioita, myönteisten muutosten vastaanottaminen saattaa olla haastavaa. Vamoksessa tuemme jokaisen nuoren uskallusta tarttua uuteen ja päästää vähitellen irti vanhasta. Muutos parempaan on aina mahdollista.

Maarit Lankinen-Kivimäki

Kirjoittaja on projektityöntekijä Vamos Helsingissä ja valtiotieteiden maisteri. 

Helsingin Diakonissalaitoksen Vamoksen joulukampanja kutsuu myös sinut auttamaan nuoria ja luomaan hyvän joulumielen. Anna joululahjaksi lahjoitus, josta on triplasti iloa: antajalle, saajalle sekä nuorille: www.hdl.fi/fi/joulukampanjaSaat sähköisen ja tulostettavan kortin lahjansaajalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti